Защо съдиите в някои страни носят перуки?
Защо съдиите в някои страни носят перуки? / Thinkstock/Getty Images

Защо съдиите в някои страни носят перуки? Откъде идват тези перуки?

Отговорът на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Перуки днес се носят от магистратите във Великобритания и Австралия само. За много сериозни случаи в Нова Зеландия и Шри Ланка. В Канада, Малайзия и Хонконг отпаднаха сравнително скоро. Висшият съд на Щатите до 1994 година носеше перуки, но и там вече отпаднаха. Тогите обаче останаха навсякъде. Родните съдии също носят черни тоги с бели якички. Всъщност пълната униформа на магистрат задължително включва такава тога и къса бяла перука от конски косъм. Висшите съдии носят червени тоги и по-дълги перуки. Това придава усещане за церемониалност и приемственост на традициите. Смешна униформа, разбира се, но подсъдимият и всички останали трябва да имат усещането, че съдът е институция, която е над времето и не се влияе от него. Ето как на много места са останали особени варианти на перуки и тоги, което ни дава повод да изясним, защо изобщо е имало перуки в европейските монархии. Що за идиотщина е това?

Всичко започва от Франция. Нали не сте предполагали друго? Луи XIII, началото на XVІІ век. Френската монархия дълго време е страдала от плешивост. Между другото, между нас казано, плешивостта е много характерен монархически белег. Това, разбира се, е друга тема, но вижте само Кобургите. Предшествениците на Луи XIII не били толкова суетни и си носели плешивостта с гордост. Обаче Луи имал проблем с това. Може би защото бил бисексуален, да не кажем съвсем гей. Но всъщност това няма много общо, тъй като и доста хетеросексуални мъже се притесняват от плешивостта. Луи XIII носел грамадна перука, черна, не бяла. Сега да каже някой, че е плешив. Скоро това станало мода в двора. Всички се обзавели с такива перуки, щом кралят носел подобна. Носели не само от двора, но и всички, които се числели към висшата класа. Скоро започнала и пълната перукова лудост. Най-напред перуките започнали да променят цвета си, а скоро и формата. Колкото по-бяла, къдрава и помпозна, толкова по-важен големец бил приносителят на перуката. Така до края на XVІІ век всички носели перуки, при това модата напуснала Франция, понеже модите имат този навик, да не търпят ограничения, и се разпространила в цяла Европа.

Кое спряло перуките? Две неща - Френската революция и английският данък върху пудрата. След революцията, ясно какво се случило. Никой вече не носел шантави перуки, пак имало, но много по-скромни и само в специални случаи. В Англия пък наложили плащане върху пудрата за перуки и това силно ограничило носенето им, защото ударило по джоба. Перуките в Европа останали предимно за специални случаи и станали много по-скромни и мънички. Един от тези специални случаи е, разбира се, в съда. Ето защо перуките, които се носят в съдебна зала са общо взето къси и са част от униформата. Във Великобритания едва ли някога ще отпаднат, докато е жива монархията, но иначе е световна практика да се изоставят лека полека, дори и при официални случаи. Тогите обаче ще останат завинаги.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук