Кетъринг, ресторант или домашно приготвена храна?
Кетъринг, ресторант или домашно приготвена храна? / Thinkstock/Getty Images

Тежък работен ден, а след него идва въпросът: Какво ще ядем? Едва ли има жена, на която й е приятно да оправя бъркотията в кухнята. Но това е неизбежно. Храненето е важна част от нашия живот, а готвенето- всекидневен ритуал. В един идеален свят закуската, обядът и вечерята ще бъдат предварително планирани и подготвени, но реално това рядко се случва. В XXI век имаме голям избор как и с какво да се храним. За голяма част от жените, а и за мъже - кулинари, готвенето е начин да се справим със стреса и да разпуснем от ежедневието си.

Изобретателността, която може да приложим в кухнята, също е част от приятно преживяване, а и нищо не може да замени вкуса от домашно приготвена гозба. Друг плюс да готвим у дома е, че виждаме какво слагаме в храната и имаме право на избор по какъв начин да бъде сготвена. Пазаруването и приготвянето на храна вкъщи не се отразява толкова много на семейния бюджет, отколкото ако изберем другите алтернативи. Това са само част от причините повечето жени в България да предпочитат да готвят ежедневно.

В Европа обаче масово семействата избират други алтернативи на хранене - доставка по домовете и офиса или вечеря и обяд в ресторант. Поради ограниченото си време те предпочитат бързото хранене. Освен това така не се налага слагане и вдигане на маса, миене на чинии или подреждане на миялната машина. Храненето постоянно навън обаче има и своите недостатъци. Ако сте голямо семейство, това се отразява на семейния бюджет. Когато посещаваме ресторанти, отиваме с нагласата да изхарчим повече пари за повече неща - питие, десерт, салата, предястия, основно, плюс бакшиш. Друг недостатък на храненето навън е, че храната може да е не толкова здравословна, особено ако посещавате места за бързо хранене. Така набавяте повече калории и въглехидрати, отколкото ако се храните у дома. Следващият минус е спокойствието. Ежедневното посещение на ресторанти е изморително и води до загуба на личното пространство и липса на домашни занимания със семейството.

Третата алтернатива, която е широко разпространена в XXI век е доставката на храна. Почти всеки ресторант предлага тази услуга за улеснение на клиентите си. Този вариант е широко предпочитан, защото пести време, а парите, които бихме изхарчили, ако се храним навън, са по-малко. Освен това прекарваме повече свободно време със семейството си, а не в миене на чинии. Получаваме и голям избор от кухни - дали ни се яде пица, паста, суши или здравословна храна.

Проучване на foodpanda установи идеалния седмичен вариант за хранене. През седмицата ние сме на работа и обядваме навън или в офиса. От понеделник до четвъртък може да се доверим на ресторантите, които доставят храна до дома, а в петък да разпуснем с приятели или семейството си навън. През уикенда част от анкетираните, които са семейни, предпочитат да приготвят храната у дома. Тези, които живеят сами, обикновено излизат с приятели на заведение или си поръчват храна за вкъщи.

Все пак е трудно да се определи кой е най-добрият избор, защото всеки има своите плюсове и минуси. Всичко зависи от това какъв начин на живот сме свикнали да водим, колко е натоварено ежедневието ни и с какъв бюджет разполагаме. Намерете идеалната среда, гответе, поръчвайте храна за дома, поглезете се от време на време в някой хубав ресторант, но не забравяйте, че каквото и да изберете, храната трябва да е споделена с хубаво питие и приятна компания.