Държавата осигури над 8 млн. лв. за разплащане със строителите на магистрала Хемус край Шумен
Държавата осигури над 8 млн. лв. за разплащане със строителите на магистрала Хемус край Шумен / снимка: АПИ, пресцентър

8,5 млн. лв. са осигурени от държавния бюджет за участъка Шумен - Белокопитово от автомагистрала „Хемус". Това съобщават от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура". Принципното решение за отпускане на средствата е взето след работна среща в Министерството на финансите, в която са участвали вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, заместник-министърът на регионалното развитие инж. Ангел Петров и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров. Предстои на заседание на Министерския съвет да бъде прието постановление за предоставяне на средствата.

„С тази стъпка отново даваме ясен знак, че нормализирането на взаимоотношенията на държавата с бизнеса е от първостепенно значение за възстановяване доверието в институциите", посочи след срещата вицепремиерът Екатерина Захариева.

С осигуреното финансиране ще бъдат платени изпълнените от началото на годината строително-монтажни дейности на отсечката Шумен - Белокопитово. Досега строителят - „Автомагистрали Черно море", е представил в АПИ три сертификата за около 8 млн. лв. С целевото финансиране изпълнителят ще може да изплати заплатите на работниците на обекта, да покрие разходите си за суровини и да продължи работата по изграждането на инфраструктурния обект.

„Очаквам до 20 дни парите да бъдат по сметките на фирмата", посочи инж. Лазаров.