Археолози откриха най-старата дървена тоалетна дъска
Археолози откриха най-старата дървена тоалетна дъска / Thinkstock/Getty Images

Археолози откриха най-старата дървена тоалетна дъска, датираща отпреди 2000 години при разкопки на Адриановия вал във форта Виндоланда във Великобритания, съобщава в. "Дейли мейл".

Артефактът се е запазил в калния окоп при нисък достъп на кислород в почти идеално състояние. Той представлява изключително рядка находка - първата от този вид. Предполага се, че дъската е била използвана във форта Виндоланда, в северното графство Нортъмбърланд, от стационираните там римски войни. Те трябвало да отблъскват атаките на "варварите" и да опазят римските владения зад Адриановия вал.

Известни са много добре запазени каменни и мраморни тоалетни от епохата на Древния Рим. Но това е първата дървена тоалетна дъска от това време. Предполага се, че тя е била предпочитана от римляните пред студените каменни тоалетни в отдалечените северни части на римската провинция Британия.

Виндоланда е древен римски форт, част от Адриановия вал, разположен в Северна Англия. Местният гарнизон бил съставен от пехота и кавалерия. Археолозите откриха тук много интересни артефакти, като военна и лична кореспонденция върху дървени таблетки, римски ботуши, сандали, ризници, украшения и монети.

Източник: БТА