Колоездачната обиколка на България стартира от Добрич
Колоездачната обиколка на България стартира от Добрич / БКС

64-ата Международна колоездачна обиколка на България стартира в неделя (31 август) от Добрич. Финалът ще е на 4 септември пред националния стадион "Васил Левски" в София. Въпреки сериозните финансови затруднения най-престижното колоездачно състезание у нас ще се проведе.
"Обиколката на България трябва да я има, тя трябва да е жива", заяви президентът на Българския колоездачен съюз Петър Бончев.
"Независимо от проблемите, нека се обединим в името на спорта ни и да проведем добро състезание. Навръх 90-ата годишнина от първата колоездачна обиколка на България сме задължени да направим всичко, за да не прекъснем тази традиция в българския спорт. Най-важното за колоезденето не са споровете и личните противоборства, а заедно да проведем международната колоездачна обиколка на България", добави Бончев.

Състезанието ще се проведе в 5 етапа: Добрич - Варна, Варна - Бургас, Бургас - връх Българка, Сливен - Пловдив и Пловдив - София.
"Целта на старта от Добрич е да покажем курортите и забележителностите на България. Девизът, с който работим, е "Спорт, туризъм, култура в едно". Както е по големите турове - да показваме и забележителностите", допълни Петър Бончев.
"Голямо благодаря на всички градове, които приемат етапи, и всички, които приемат с радост преминаващия керван от колоездачи. Специална благодарност на Добрич и Варна. Ако трябва да бъда честен, дори очаквах те да откажат да се включат заради сериозните бедствия, които ги сполетяха. Затова и до последно дори не ги притеснявахме, нямахме моралното право при тези трагедии. Но от Добрич и Варна сами се обадиха и отново подадоха ръка на колоезденето", каза по темата шефът на БКС.

Керванът през тази година ще включва около 250 души. 18 отбора ще вземат участие в 64-ата Международна колоездачна обиколка на България. 4 от тях са национални - Сърбия, Молдова, Узбекистан и Азербайджан. От БКС ще направят опит в последния момент да включат и 19-и тим - национален отбор на България. Такъв би бил сформиран, за да може и единственият българин в професионален отбор - Николай Михайлов, да участва в обиколката. Той кара за най-силния полски тим CCC Polsat Polkowice.

Сред участниците е миналогодишният отборен победител - украинският Kolss. Тази година има още един тим от Украйна - ISD. Негов лидер е 18-ият в ранглистата в Европа в момента Виталий Попков. Интересно е, че от Казахстан идва и личният отбор на голямото име в колоезденето Александър Винокуров - Vino 4ever. В полския MarcPol е победителят от обиколката на Сърбия Ярослав Ковалчик. В гръцкия Kastro  пък е може би най-добрият колоездач на Сърбия Иван Стевич.

В турския Brisaspor са трима от българите с реален шанс за победа в обиколката - Стефан Христов, Александър Алексиев и Георги Георгиев. Българските отбори са 4 - "Цар Симеон" (Пловдив), където е Нако Георгиев, "Сливен - Несебър", където са Евгени Балев и Момчил Робов, "Хемус 1896" (Троян), където са Минко Донковски и Станимир Чолаков и "Васил Левски" (София), където са Борислав Иванов и Валентин Нешев.