Извадиха скелет на 36-годишен фетус от тялото на 60-годишна жена
Извадиха скелет на 36-годишен фетус от тялото на 60-годишна жена / Thinkstock/Getty Images

Хирурзи наскоро извадиха скелет на фетус, останал 36 години в тялото на индийка, съобщи сп. "Сианс е авнир". Вероятно става дума за най-дългата извънматочна бременност, известна на лекарите.

60-годишната жена се оплаквала от болки в корема.

Тя забременяла на 24-годишна възраст. Бременността й обаче била извънматочна. Жената, която произхожда от беден земеделски район в централната част на Индия, била ужасена от мисълта, че вероятно ще бъде оперирана, за да може фетусът да бъде изваден от тялото й. Тя предпочела да приема болкоуспокоителни в местна болница. С годините болките намалели, преди наскоро да се появят отново. Това я накарало да посети болница в Нагпур.

"Когато дойде при нас, тя се оплакваше от болки в корема", заяви ръководителят на хирургичното отделение в болницата. Лекарите открили подутина в долната част на корема й и първоначално помислили, че става въпрос за раково образувание. Рентгеновите снимки и изследванията със скенер обаче показали наличие на калцирана структура. Първата ни реакция бе "Какво е това?", увериха хирурзите. "Всъщност ставаше дума за скелет в калцирана торбичка", поясни един от тях.

Лекарите потърсили подобни случаи в медицинската литература и установили, че след извънматочна бременност фетус е останал най-дълго - 18 години, в тялото на жена в Белгия.

Лекарският екип в Нагпур оперирал успешно жената. Лекарите извадили от тялото й калцираната структура, заклещена между матката, червата й и пикочния й мехур. "Жената бе шокирана, когато разбра какво се е случило. Сега тя се чувства добре и се възстановява", отбелязаха лекарите.

Източник: БТА