Човек спаси коала с изкуствено дишане
Човек спаси коала с изкуствено дишане / снимка: ThinkStock/Getty Images

Австралия приветства героичната постъпка на активист, защитаващ дивата фауна, който спаси тежко ранена коала с изкуствено дишане уста в уста, предаде Франс прес.

Спасителната служба била повикана в петък, за да окаже помощ на лежаща на пътя коала, блъсната от автомобил в предградие на Мелбърн. При пристигането си пожарникарите открили животинчето, покатерило се на едно дърво.

"Решихме, че е умряло там. След това то падна и ние успяхме да го хванем в разпънато отдолу платнище", разказва капитан Шон Къртин, цитиран от радио Феърфакс.

След това активист от организацията за защита на дивата фауна направил на раненото животни изкуствено дишане и сърдечен масаж. Случката, заснета от намиращ се на мястото любител, за часове обиколи социалните мрежи.

Вече вън от опасност, коалата се възстановява в убежище за диви животни. Оттам съобщиха, че тя е добре и вече се храни. Изчислена на над 10 милиона при пристигането на британските заселници през 1788, популацията на коали в Австралия е паднала рязко и сега те са не повече от 43 000. Начинът им на живот високо в клоните на дърветата затруднява по-точно преброяване.

Животът на коалите е застрашен от постоянното свиване на пространствата, които те обитават, движението по пътищата и нападения на кучета.

Източник: БТА