Несебърлия стана шеф на ИАРА
Несебърлия стана шеф на ИАРА / netinfo

Новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ в София е несебърлията Янчо Янев. Той е роден през 1969 година в морския град , а от 2009 година работи в ИАРА. Последната заемана от него длъжност е началник на отдел „Регионален център за рибарство и контрол „Югоизточна България", в които се включват центровете „Бургас", „Стара Загора", „Ямбол" и „Сливен". Янев беше отстранен от правителството на Орешарски, след което агенцията беше предадена на ДПС.
Досегашният директор на ИАРА-София Майдън Сакаджиев е сменен от служебния земеделски министър Васил Грудев, съобщиха от министерството. Смяната е съгласувана с министър-председателя Георги Близнашки.
Сакаджиев е освободен след анализ на дейността на агенцията и установени забавяния в работата й. Причините за освобождаване на Сакаджиев са свързани със системно неизпълнение на задължения от страна на ИАРА, в предвидените за това срокове. Поради забавянето срещу Република България е стартирана наказателна процедура от страна на Европейската комисия, която към момента се намира в досъдебна фаза. Получени са били и редица писма от страна на Европейската комисия за недоброто функциониране на ИАРА, като одитът на дейността на агенцията, извършен от страна на Министерството на земеделието и храните, е потвърдил тези констатации.