Български турист, живеещ в Австрия дари органите си на трима
Български турист, живеещ в Австрия дари органите си на трима / netinfo

61-годишен българин, който по време на почивката си в Бургас, изпадна в мозъчна смърт в Бургаската болница стана донор на органи тази сутрин около 3 часа.
Това е била волята му и решението на неговите близки.
Медици от столицата пристигнаха малко след полунощ за да експлантират бъбреците и черния дроб на мъжа. С този благороден акт, починалият може да спаси живота на трима души. Органите му вече са пристигнали в столицата, където ще бъдат извършени трансплантациите.
61-годишният мъж постъпва в Реанимацията на МБАЛ-Бургас на 19 август, с диагноза мозъчен кръвоизлив. Той е бил в града на почивка със своята съпруга.
На 20 август по обяд направените изследвания доказват мозъчна смърт и семейството дава съгласие за донорство. За да бъде извършена експлантацията, екипите на МБАЛ-Бургас действат изключително бързо. Координаторът по донорство на болницата д-р Минева и председателят на комисията по мозъчна смърт д-р Здравка Инджова веднага уведомяват Изпълнителната агенция по трансплантации.
Това е първата донорска ситуация в МБАЛ-Бургас за последните 5 години. „Поднасяме искрени съболезнования на семейството и им благодарим за хуманния жест", каза началникът на Реанимация в болницата - д-р Антон Григоров.