Стоян Пасев е новият областен управител на Варна
Стоян Пасев е новият областен управител на Варна / Дарик Варна, архив

Правителството освободи Иван Великов като областен управител на Варна и назначи на негово място Стоян Пасев, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Стоян Пасев е инженер по технология на машиностроенето и металорежещите машини и магистър по право от Техническия университет във Варна. Има магистратура и по икономика и управление на търговията от Икономическия университет в града, както и следдипломна квалификация по международни икономически отношения в Стопанска академия „Димитър Ценов" - Свищов. Адвокат е към Варненската адвокатска колегия, а от 2012 г. е и член на нейния дисциплинарен съвет.

Във Варна името на Пасев се свързва с кандидат-кметската битка за район „Одесос" през 2007 г., когато той бе претендент за поста от Политическо движение „Социалдемократи", ръководена край морето от адвоката Бранимир Балачев. Пасев бе част и от гражданската листа на екскмета на „Владиславово" Добромир Джиков.

Иван Великов напуска поста областен управител след малко повече от година управление. Той пое ръководството на областната администрация през юли миналата година, като смени на поста Коста Базитов.

Преди дни стана ясно, че Великов ще се бори за депутатско място на парламентарните избори наесен. Той бе номиниран за петата позиция в листата на БСП.

На днешното си редовно заседание на министрите бяха сменени и областните управители на Стара Загора и Перник. Преди седмица с нови губернатори се сдобиха областите Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен.