1000 проби от животни за син език в Бургаско, областна управа със спешни мерки
1000 проби от животни за син език в Бургаско, областна управа със спешни мерки / netinfo

Спешни мерки за ограничаване разпространението на болестта „син език" в Бургаско ще бъдат предприети по разпореждане на областния управител Павел Маринов. Това стана ясно след заседание на Епизоотичната комисия в Областна администрация.
Според изнесените данни, населените места в региона, в които са регистрирани случаи на заболяването, са 19. Най-засегнати са общините Руен и Царево, където и днес се извършват действия по обработка на терени и животни с различни препарати.
1 000 са пробите, взети от цялата област. Резултатите трябва да са готови до дни. Над 300 животни в Бургаско са били покосени от „син език" до този момент. 160 пък са подадените заявления за обезщетение. Все още не е ясно колко точно пари ще получат стопаните, чийто стада са засегнати. П
редстои независима комисия да опише щетите.
От местната агенция по безопасност на храните отново припомниха, че болестта не е опасна за хората. Оттам очакват ваксинацията на животни да започне масово през пролетта на 2015 година.

Освен с болните животни, стопаните се сблъскват и с друг проблем - пълните екарисажи в Пловдив и Шумен, които са и единствените подобни съоръжения в страната. Поради тази причина е издадена заповед от директора на БАБХ за изкопаване на трупни ями в труднодостъпните места. Остава и ограничението за движението на преживните животни.