Асансьор падна и уби жена в столицата
Асансьор падна и уби жена в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Асансьор падна и уби жена в столицата
74370
Асансьор падна и уби жена в столицата
  • Асансьор падна и уби жена в столицата

Асансьор падна, уби една жена и рани тежко друга в 9-етажна жилищна сграда в столицата. Инцидентът е станал между 8:30-9:00 часа, когато 46-годишната Цветелина Радунчева и 41-годишната Мария Ваклинова се спускали със съоръжението към партера на блока.

Лекарите от столичната болница „Св. Анна" продължават да се борят за живота на 41-годишната жена. Пациентката е в много тежко състояние, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Димитър Димитров.

През целия ден екипи на полицията, пожарната и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършваха оглед на мястото, за да изяснят причините за фаталния инцидент.

Малко преди 9.00 часа тази сутрин двете жени се качват в асансьора в блок 115 на „Цариградско шосе". Кабината полита с висока скорост от 9-тия етаж и буквално се размазва в шахтата. Минути преди това 46-годишната Цветелина Радунчева казва довиждане на дъщеря си и съпруга си на път за работа.

Шокиран от инцидента Огнян Радунчев заяви, че от няколко дни е забелязал, че асансьорът издавал странни звуци и е предупреди съпругата си да не се качва в него: „Нещо скърцаше, клатеше се и аз и казвах да не се вози на него, но другият асансьор не работи, а ние живеем на деветия етаж".

Домоуправителят на сградата Ангел Ангелов обясни, че редовно е извършвана профилактика на асансьора, а основен ремонт е бил направен преди 4-5 години, когато са сменени въжетата, ремъците и двигателят на съоръжението: „Не знам какво е станало. Има си техници за тази работа".

Съседите от блока чули силния трясък след падането на кабината с двете жени и незабавно излезли, за да помогнат с каквото могат.

Сестрата на починалата 46-годишна жена Красимира Димова коментира през сълзи, че в случая институциите трябва да вземат мерки и припомни аналогичния инцидент през 2010 година в Майчин дом: „Трябва да има контрол върху фирмите, които поддържат асансьорите. Не знам по какъв начин, но трябва да има, защото това не е първият случай. Инциденти имаше в болници, в жилищни сгради. Хората се возят с асансьори. Аз съм живяла в този блок преди много години. Асансьорите са откакто блокът е направен. Как ги поддържат, нищо не мога да кажа, защото вече не живея тук".

Основната причина за пропадането на асансьора е скъсване на въжета на кабината заради некачествен ремонт. Това сочи първоначалният оглед на мястото на инцидента, обясни председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

Междувременно пред Дарик собственикът на фирмата „Витоша лифт", която поддържа асансьора - Янко Костов, обясни, че има прекалено много съвпадения в трагичната ситуация - късат се и двете въжета и блокиращата защитна система е отказала работа. Техници на фирмата са проверявали съоръжението преди броени дни.

Асансьор падна и уби жена в столицата
netinfo