Най-големият ферибот в Черно море с първи курс от Бургас на Богородица
Най-големият ферибот в Черно море с първи курс от Бургас на Богородица / netinfo

На връх Голяма Богородица, 15 август, най-големият ро-ро ферибот в Черно море ще направи първи курс от Бургас до порта на Поти в Грузия.
Корабът с дължина от 180 метра се казва "Дружба" и е собственост на Цветелина Бориславова.
Курсовете от Бургас до Поти ще бъдат по-кратки от два дни, а билет за пасажер в луксозния плавателен съд е на стойност 100 евро.
Товарният капацитет на "Дружба" е 1900 линейни метра и събира 140 транспортни единици - композиции и камиони, както и 90 леки автомобила, ситуирани на отделни палуби. Освен това фериботът разполага с каюти за пасажери, разделени в три категории, такива за хора с увреждания, както и със специални помещения за домашни животни.
Според г-жа Бориславова едно от предизвикателствата ще бъде постоянството независимо от пасажерите, ферибота да прави курсове всяка седмица.
Корабът ще плава на седмичен график - всеки петък, по маршрута Бургас - Поти - Бургас. В началото на септември предстои по трасето да бъде включено и руско пристанище, като все още се водят преговори дали това да е Порт Сочи, или Порт Новорусийск.
Усилията на оператора Port Bulgaria West са насочени към създаването на постоянна и сигурна връзка между Европа и Средна Азия, както и между Стария континент и страните от бившия Съветски съюз.
Транзитното време за плаване между Бургас и Поти е по-малко от 2 дни. „Корабът е в състояние да вземе разстоянието и за по-малко време, затова всяко забавяне при обработката на плавателния съд в пристанищата може да бъде наваксано.", обясни Огнян Райчев - изпълнителен директор на РО/РО линията.