Великобритания ще окаже техническа подкрепа на операцията на САЩ в Ирак
Великобритания ще окаже техническа подкрепа на операцията на САЩ в Ирак / снимка: БГНЕС

Великобритания ще окаже подкрепа на операцията на САЩ в Ирак, що се касае до презареждане с гориво на самолети и въздушно разузнаване, съобщи британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Ще окажем на САЩ техническа подкрепа в тази мисия”, съобщи Фалън, който допълни, че Лондон ще вземе участие и в хуманитарната операция. „Още в близките дни ще доставим в Ирак хуманитарна помощ, която да бъде предоставена на пострадалите от бойните действия жители на страната”, допълни той.

Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби заяви днес, че „вратите на Обединеното кралство трябва, както тези във Франция, да бъдат отворени за бежанци” християни, заплашени от джихадистите в Ирак, информира БТА.

Френското правителство обяви на 28 юли, че иска да насърчи достъпа на иракчани, изповядващи християнството, на нейна територия. Първите 11 иракчани, които получиха виза, пристигнаха вчера в Париж.

Италианското правителство съобщи, че подкрепя американските въздушни удари срещу позиции на джихадистите, които заплашват Иракски Кюрдистан и десетки хиляди християни и язиди, предаде АФП.

„Трябва да защитим цивилните иракчани и по-конкретно преследваните християни и язиди” от джихадистите „и да подкрепим усилията на кюрдските милиции пешмерга срещу напредването на „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, се посочва в комюнике на външния министър Федерика Могерини. По тези причини заставаме зад „избора на американския президент Барак Обама за намеса”, допълни тя.

САЩ се намесиха днес пряко в конфликта в Ирак за пръв път от изтеглянето на войските си през 2011 г., бомбардирайки позиции на джихадистите.