Правят опит за ускоряване на оттичането на водата в Мизия
Правят опит за ускоряване на оттичането на водата в Мизия / снимка: БГНЕС, архив
Правят опит за ускоряване на оттичането на водата в Мизия
74208
Правят опит за ускоряване на оттичането на водата в Мизия
  • Правят опит за ускоряване на оттичането на водата в Мизия

Започна отводняването на дъждовно-дренажната система в Мизия, за да се ускори оттичането на водите от разлива на река Скът в града, съобщи пред Дарик зам.-директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Васил Василев, който ръководи координационния кризисен щаб на място.

Ако успее операцията по изпомпването с мощни помпи на дренажната система, рязко ще се понижи нивото на разлива и ще се ускорят и аварийните дейности в наводнените от пет дни улици и къщи, обясни Василев. Днес няма да се отводняват приземни етажи на сгради, заради високо ниво на водите, които след изпомпване се връщат отново, подчерта той.

По думите му нощта в бедстващия град е преминала сравнително нормално, сутринта е валял дъжд, но количествата на валежа са несъществени. Нивото на водата в наводнения град е спаднало с около 40-50 см, но в най-ниските части на града остава високо, каза още Василев.

От днес започва събиране и извозване на труповете на удавени домашни животни от къщите и дворовете, които вече са достъпни. Още сутринта екипи на пожарната и полицията са уведомили хората да подават сигнали в кризисния щаб, за да се изпратят екипи на екарисажа. Тази дейност вече е извършена в съседното село Крушовица, също наводнено от река Скът в края на предходната седмица.

Комисар Василев припомни, че е все още е опасно хората да влизат сами в домовете си. Ако някой иска да влиза, трябва да е с придружител заради опасността от срутвания.

Четири язовира в близост до града са застрашени от преливане, като всички те са общинска собственост. Река Скът, която потопи града, почти се е прибрала в коритото си.

Организирани са групи за наблюдение на 12 язовира по поречието на река Скът, които докладват в Оперативния център за нивото на водата на всеки час. Към момента няма данни за покачване нивата на реката и наблюдаваните водоеми.

В следващите дни на хората в Мизия ще са им необходими колички, кофи, санитарни материали, за да могат бързо да възстановят имотите си. Водата в района все още не е годна за употреба. Продължава работа и военно полевата кухня, която беше открита вчера. Тя осигурява храна за около 600 души.

От вчера чрез системата за рано оповестяване се излъчват периодично текстови съобщения с указания към хората в района, а представители на общината обикалят града и разясняват правилата за поведение при евентуално ново наводнение.

Българският червен кръст е създал център, в който нуждаещите се получават нужното медицинско обслужване, както и допълнителни провизии и вода. Екипи обикалят населените места в района, издирват удавени домашни животни и ги предават за унищожаване.