Свършиха провизиите за пострадалите от потопа, БЧК спешно търси вода и храна
Свършиха провизиите за пострадалите от потопа, БЧК спешно търси вода и храна / БГНЕС
Свършиха провизиите за пострадалите от потопа, БЧК спешно търси вода и храни
74168
Свършиха провизиите за пострадалите от потопа, БЧК спешно търси вода и храни
  • Свършиха провизиите за пострадалите от потопа, БЧК спешно търси вода и храни

Почти са изчерпани количествата хляб и храна, раздавани от БЧК в Мизия. Намалява и бутилираната вода, каза в ефира на Дарик Ясен Сливенски от БЧК, който работи на място в залетия от водите на река Скът град.

В пункта за раздаване на помощи от рано тази сутрин са минали близо 300 души. От ефира на Дарик Сливенски призова големите хранителни вериги и всеки, който има възможност, да предостави хляб и готови храни, главно консерви, трайни продукти и пакетирани хранителни стоки:

„Хранителните продукти трябва да са готови за консумация, да са трайни продукти, защото времето е много топло. Има нужда и от памперси за бебета".

Ясен Сливенски разказа, че водата в наводнения град спада, но с много бавни темпове,. Голяма част от града остава залята. По думите му на този етап няма нужда от доброволци: „Нека да изчакат, докато се оттече водата. Когато минат оценките на специализираните комисии, за това колко от домовете са годни за живеене, чак тогава би била ефективна тяхната помощ".

Според него хората в Мизия бавно се съвземат, но когато водата се оттегли, вероятно им предстои нов шок в зависимост от това в какво състояние ще намерят имотите си.

„Специализираните екипи на Пожарна безопасност, на Българската армия, на Столична община работят с лодки и със специализирана високопроходима техника обикалят и започна първоначалното маркиране на сградите, които все още са под вода, които са разрушени или с нарушен вид. Неизвестното, най-страшното предстои за хората, когато се оттече водата и те ще имат възможност за първи път да влязат в дворовете, там където са били техните домове и да видят какво е състоянието на покъщнината им".

Донякъде е обяснимо защо хората не са искали да напуснат домовете си, особено при възрастните хора, които цял живот за градили една къща, коментира Сливенски:

„Аз мога да потвърдя, защото ние бяхме на място и в съседното село, което сериозно пострада. Това е един феномен, който хората под влияние на силния стрес, в който изпадат, особено възрастни хора, които цял живот са градили домовете си, и мисълта, че за минути могат да загубят своя дом - не искат да приемат този факт и до последно се стремят да са там. Това е техният живот. От друга страна това е много опасно. Ние бяхме свидетели на хора, които не желаеха да се евакуират в началото, след като водата се покачи драстично, те бяха откъснати и когато осъзнаха, че животът им е в опасност, призоваха за помощ. Тогава стана много трудна задачата на спасителните екипи и много по-голям ресурс беше нужен, за да могат да бъдат евакуираните тези хора".

По думите му сред пострадалите от бедствието се наблюдава и страхът от това, че мародери ще се възползват от ситуацията и ще разграбят домовете им: „Мога да ви уверя, че тук има абсолютна координация и това няма да се случи и не се случва".

Червеният кръст отвори дарителска линия на номер 1466, на която всеки може да изпрати СМС на стойност един лев за пострадалите в наводнените райони.

Дарения се събират и на специална банкова сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" № 3
(За пострадалите от наводненията в страната).

За дарения от чужбина:
UniCredit Bulbank AD
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
(for the flood victims in the country).