Българин изкачи втория по височина връх в света К2
Българин изкачи втория по височина връх в света К2 / снимка: planinetz.org
Българин изкачи втория по височина връх в света К2
74136
Българин изкачи втория по височина връх в света К2
  • Българин изкачи втория по височина връх в света К2

Боян Петров е първият български алпинист, който изкачи втория по височина връх в света К2 в Каракорум.

Зоологът от Природонаучния музей в София успя да стигне до най-високата точка на 8611 м. Боян е първият българин, който изкачва три осемхилядника в рамките на един сезон. Той попада в елитната група от малко над 30 алпинисти с хеттрик от осемхилядници за по-малко от 100 дни.

На 21 май Петров стана първият българин, който изкачи третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м), а на 23 юли заедно с Иван Томов стъпиха на съседния на К2 Броуд Пик (8047 м).

В кариерата си Петров има успешно изкачване и на Гаршербрум I.

За Дарик жената до българския алпинист Радослава Ненова разказа за вълнението от постижението на Боян и за общата им страст към върхове и планини:

„Добре е. Днес е слязъл от лагер 3 до базовия лагер. Вчера е изкачил върха и е слязъл до лагер 3, където е нощувал. Днес се чухме и беше доста изморен. Това му е третият осемхилядник за този сезон, хем е уморен, хем му е паднал тежък товар от тази мисия вече. Сега следва слизането към селото, което отнема около седмица, зависи как се движи. Тогава ще стигне до цивилизацията, върхът е доста отдалечен. На 15 август трябва да се върне, ако успее може и малко по-рано” .

Двама участници от неговата полска експедиция в четвъртък също стъпиха на върха - Марчин Качкан и Януш Голомб. „Италиански участник в изкачването пък се е отказал и не се е качил. От поляците, доколкото знам, още двама са се върнали. Боян е бил първият, който е стигнал върха. И част от поляците са се качили на върха”, съобщи още Ненова.