Д-р Деница Денчева: Джипитата са невероятна грешка на здравеопазването ни
Д-р Деница Денчева: Джипитата са невероятна грешка на здравеопазването ни / снимка: sxc.hu
Д-р Деница Денчева: Джипитата са невероятна грешка на здравеопазването ни
74132
Д-р Деница Денчева: Джипитата са невероятна грешка на здравеопазването ни
  • Д-р Деница Денчева: Джипитата са невероятна грешка на здравеопазването ни

Джипитата са невероятна грешка на българското здравеопазване. Амбулаторното лекуване на хората ни връща столетия назад в система, която англичаните са използвали преди век и половина. Това е мнението на един от най-добрите специалисти по пневмология и фтизиатрия д-р Деница Денчева.

В интервю за „Най-добрите лекари" Денчева посочи, че при българина няма никаква профилактика по отношение на здравето. От друга страна пък личните лекари игнорирали някои важни правила, работело се на парче, тъй като не може едно джипи, което има над 2000 души, да ги обхване пълноценно, смята специалистът.

Когато има пневмония българинът често смята, че е настинал и си се лекува сам. В случай, че се влоши, той отива при личния си лекар, който не прави задължителната снимка на белите дробове. Така се стига до усложнения, които водят пациента в болница, посочва Денчева. Според специалиста това е само един от многото проблеми, но ако продължим в същия дух, здравеопазването ни ще се превърне в катастрофа: „Едно време имаше профилактика в замърсени, вредни производства. Така се откриваха туберколоза, рак. Сега такова нещо няма. Когато човек съвсем стана зле, някой се сеща да му направи снимка и цъфва вече огромният тумор".

Ненужното изписване на антибиотици също е проблем, добавя докторът: „Антибиотик винаги трябва да се изписва след някаква микробиологично изследване. В никакъв случай на сляпо, така както правят джипитата. На всичкото отгоре започват с неподходящи антибиотици. То си има правила, които трябва да се следват, които те абсолютно игнорират. Някак си се работи на парче. Не може едно джипи, което има 2000 души, да може да ги обхване. Това е нечовешко. След като 10 баби ти висят да им мериш кръвното, как да обърнеш внимание на другите хора. Джипитата са невероятна грешка на българското здравеопазване. Връщане столетия назад в този начин на лекуване на хората амбулаторно. Това е английската система от преди век и половина. Ние се върнахме век и половина назад. Незнайно защо някой реши да ни върне така".