ДПС ще подкрепи идеята служебният кабинет да тегли заеми
ДПС ще подкрепи идеята служебният кабинет да тегли заеми / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДПС ще подкрепи идеята служебният кабинет да тегли заеми
74121
ДПС ще подкрепи идеята служебният кабинет да тегли заеми
  • ДПС ще подкрепи идеята служебният кабинет да тегли заеми

ДПС е готово да подкрепи идеята служебният кабинет да тегли заеми, но при условие, че ясно се разпише при какви условия се случва това.

Депутатите на ГЕРБ, които бойкотират цялата седмица пленарните заседания, вече внесоха такова проекторешение служебният кабинет да може да прибегне до подобна мярка.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че формацията ще подкрепи актуализацията на двата бюджета на държавата и Здравната каса. Той уточни, че това не е инициатива на движението, а на президента Росен Плевнелиев и кабинетът "Орешарски", който написал законопроектите.

„Нека да кажа, че въпросът за актуализацията бе поставен на консултациите при държавния глава. Условно дори бихме могли да кажем,че президентът обоснова необходимостта от актуализация, а кабинетът „Орешарски" превърна това в конкретна законодателна инициатива. От тази гледна точка ми се виждат твърде странни интерпретациите, че актуализацията на бюджета е от страна на ДПС сиренце, с което да привлечем ГЕРБ. Това е несъстоятелно, звучи абсолютно безумно и нелепо подобно твърдение, което чух тази сутрин от един виден социалист", добави Местан.

По думите му във всичко трябва да има мярка:

„ДПС е една малка партия, която беше част от голямо съгласие и може би нашата вина е, че единствени останахме верни на постигнатото съгласие при държавния глава".

По отношение на възможността служебният кабинет да тегли заеми Местан обясни:

„Трябва да е ясна не просто сумата, но и да се прибягва до този инструмент само при крайни нужди. Наясно съм, че е трудна подобна формулировка, защото се създаде усещането, че с подобна делегация автоматично се отключва възможността служебният кабинет да прави безконтролни разходи. Няма такава идея. Струва ми се, че идеята е да се прибегне до този инструмент, ако ситуацията се развие драматично в негативна посока".