Найденов: Ответни мерки от страна на Русия ще навредят на българската отбрана
Найденов: Ответни мерки от страна на Русия ще навредят на българската отбрана / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Найденов: Ответни мерки от страна на Русия ще навредят на българската отбрана
74107
Найденов: Ответни мерки от страна на Русия ще навредят на българската отбрана
  • Найденов: Ответни мерки от страна на Русия ще навредят на българската отбрана

Ответни мерки от страна на Русия, свързани със санкциите, наложени от Запада, биха се отразили негативно върху отбраната и българската армия. Това мнение изказа ресорният министър в оставка Ангел Найденов по време на заключителна пресконференция за дейността на Министерството на отбраната през последната година.

Найденов припомни, че по отношение на военновъздушните сили и на изтребителната авиация сме в пълна зависимост от Русия.

Във връзка с извършеното от него през последните 14 месеца министърът в оставка изрази удовлетворението си от това, че ведомството, което управлява, е направило крачка напред. Найденов призна и за стъпките, които не е успял да реализира, като тази да погаси дълговете на Военномедицинската академия. В момента те възлизат на около 100 млн. лв., като според министъра част от средствата, предвидени за възнагражденията на персонала в болницата, са били блокирани в Корпоративна търговска банка.

Не толкова санкциите на Запада, колкото една ответна реакция от руска страна, би се отразила негативно върху Министерството на отбраната, категоричен е Найденов.

„По отношение на военновъздушните сили и в частност - по отношение на изтребителната авиация, сме в 100-процентова зависимост от Русия. Включително от доставката на агрегати, резервни части, поддръжка и ремонт на двигатели. Ясно е, че това ще се отрази. Може да се отрази по дейността на военно-ремонтните заводи, всичко това, което е свързано с лицензи и доставки за въоръжението и военната техника, които в много голяма степен са руски образци", добави той.

Запитан кой е поставил сметките на Военномедицинската академия в КТБ, министърът на отбраната в оставка отговори така:

„Става дума за ПОС-терминални устройства и съответно разплащателни сметки за превод на възнагражденията на персонала. Отговорът на въпроса ви „Кой?" е: предишното ръководство".

Найденов изказа удовлетворението си от постигнатото в последните 14 месеца и добави, че през септември ще бъдат доставени няколкостотин парашута за специалните части, както и ще бъдат възстановени военните хеликоптери.

„Близо 860 човека бяха спасени или подпомогнати при евакуация от силите на българската армия. И разбира се по отношение на приноса ни за националната сигурност ще отбележа изграждането на защитното съоръжение по южната граница", каза още министърът.

Много неща според него са могли да се реализират и по-добре, като например дейността и на търговските дружества и приходите на министерството. Той добави, че средствата, които се заделят за отбрана, трябва да се покачат от 1,3 до 2 на сто от брутния вътрешен продукт.