Нова кампания окуражава самотните лондончани да разговарят с непознати
Нова кампания окуражава самотните лондончани да разговарят с непознати / снимка: Guliver/Getty Images

Обичайна гледка в лондонското метро са пътниците със слушалки, приковали погледа си в смартфона, само и само за да избегнат очния контакт с останалите хора. Сега новата кампания „Говори с мен” ще се опита да отърси Лондон от имиджа на едно от най-самотните места във Великобритания, предаде АП.

„Разговорите с непознати са социално табу. Те са нещо, от което ние прекомерно се страхуваме. Представете си колко по-различен би бил градът, ако сме в състояние да общуваме с напълно непознат човек, без да очакваме, че той непременно ще иска нещо от нас”, казва Дейвид Блакуел, един от координаторите на проекта.

Блакуел и други доброволци раздават значки с посланието „Говори с мен, аз ще говоря с теб”. Те ще служат като покана за разговор с хора, които носят същата значка, независимо дали чакат градския транспорт или се редят на опашка за кафе, допълва БТА.

Лондончани, които въпреки всичко не желаят да разговарят с непознати, просто не трябва да слагат баджовете. Проектът отчасти е мотивиран от скорошно проучване на Шефилдския университет. Според него 30% от жителите на Лондон се чувстват изолирани и социално пренебрегнати, което се отразява на емоционалното и физическото им състояние.