Областният управител: Пускайте молби до ОД „Земеделие”
Областният управител: Пускайте молби до ОД „Земеделие” / Веселин Максимов

Да пускат писмени искания до Областна дирекция „Земеделие” за оценка и последваща компенсация. Това посъветва областният управител Павел Маринов земеделските стопани, които претърпяха щети по време на последните големи наводнения, на днешната си среща с тях.

Представители на производителите от общините Средец, Айтос и Камено се оплакаха от състоянието на напоителните канали и изказаха солидарно мнение, че тези съоръжения, както и отводнителните такива не са поддържани и не работят добре за премахване последиците от проливните дъждове.

Директорът на „Напоителни системи” Бургас Тодор Ангелов обясни, че наистина на места има непочистени канали, но по време на пороите отводнителните помпи са работили почти непрекъснато, когатое било нужно. Падналите количества, обаче, са били непосилни за адекватно противодействие.

Той уточни, че е в интерес на предприятието машините да действат постоянно, защото в противен случай остават под вода и бързо се повреждат, а поправката на техните двигатели е доста скъпа – от порядъка на 5 и повече хиляди лева.

След констатиране на щетите производителите ще могат да ползват държавни помощи за компенсация на загубите си в случаи като тези, които бяха подробно представени на вниманието на областния управител на срещата, каза още Павел Маринов.