Най-древните кръвосмучещи насекоми са живели преди 130 млн. години
Най-древните кръвосмучещи насекоми са живели преди 130 млн. години / Thinkstock/Getty Images

Доскоро се смяташе, че най-древните кръвосмучещи насекоми на планетата са живели преди 100 милиони години. Китайски учени обаче оповестиха, че попаднали на фосили от кръвосмучещи насекоми, които са се срещали преди 130 милиона години, предаде ЮПИ.

За едно от фосилизираните насекоми, открити от учени от Пекинския нормален университет, е установено, че в телцето му има голямо количество желязо. Това навежда на мисълта, че е умряло скоро след като изсмукало животинска кръв. Става въпрос за най-ранния пример за кръвосмучещо насекомо.

Екземплярът е намерен от учения Дун Жен в богатия на фосили район Исян. Към кой точно вид и семейство принадлежат новооткритите фосилизирани насекоми все още не е установено. Няма възможност да се докаже дали те са се хранили с динозавърска кръв или не. Като се има предвид обаче, че въпросните екземпляри датират от кредния период, когато е пикът в господството на динозаврите, е трудно човек да си представи, че не са изсмуквали кръв от Тиранозавър рекс или трицератопсите. Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.

Източник: БТА