Мъжете са по-щастливи с умна жена до себе си
Мъжете са по-щастливи с умна жена до себе си / Thinkstock/Getty Images

В миналото се смяташе, че ерген със солидно богатство има всичко, което иска една жена. Но сега изглежда, че мъжете са тези, които се придържат към максимата на Джейн Остин и с удоволствие биха оставили жената да изкарва хляба в семейството.

Американско изследване, цитирано от в. "Дейли телеграф", показва, че днешните млади съпрузи са първото поколение, което не смята жените с равно или по-добро образование от тяхното за "заплашителни".

Проучването потвърждава, че браковете на предишните поколения, където съпругът е по-високо квалифициран и следователно е по-вероятно да изкарва хляба, издържали повече.

Но сега тенденцията се е променила. Щампата, че връзка, при която жената има "предимство в образованието", е по-вероятно да се разпадне, е изчезнала. Всъщност двойките, които имат еднакво образование, е по-вероятно да останат заедно, отколкото такива, при които съпругът е по-високо образован, посочва БГНЕС.

Изследването, ръководено от проф. Кристине Шварц, социоложка от университета в Уисконсин, стигнало до извода, че се наблюдава голяма промяна спрямо традиционния модел на брака "мъж, изхранващ семейството, и домакиня". Авторите му опровергават твърденията, че нарастващото участие на жените на работното място подкопава традиционното семейство.

За целите на изследването авторите отчели съдбата на хиляди двойки, които сключили брак в последните над 50 години. Браковете между 50-те и 80-те години на миналия век, при които съпругата имала по-високо образование от съпруга, били с около една трета по-застрашени от разпадане, отколкото тези, при които съпругът бил по-високо квалифициран.

Но при двойките, които се оженили в началото 90-те години на миналия век, бракът издържал повече, ако жената имала еднакво образование с това на мъжа. Същото се отнасяло и за двойките, които сключили брак в началото на новия век.

Въз основа на статистиката за браковете в САЩ учените определили три групи двойки, които се оженили в края на 50-те години на миналия век, в края на 70-те години и в началото на новия век. След това те били разделени в три категории - двойки, при които съпругата е по-високо образована от съпруга, измерено в години посещаване на училище и вероятност от завършване на колеж, двойки, при които съпрузите имат еднакво ниво на образование, и двойки, при които съпругата е по-ниско образована от съпруга.

В двете групи от 50-те и 70-те години жените, които били по-образовани от съпруга си, били изложени на 34% по-голям риск да се разведат, отколкото дамите с по-ниско образование от това на мъжа си. Но при двойките, които се оженили в началото на 21-и век, картината се променила. В тази група жените, които били по-слабо образовани от съпруга си, били изложени на 40% по-голям риск да се разведат, отколкото по-образованите дами. В същото време представителките на нежния пол, които имали еднакво образование с това на мъжа си, било с една трета по-малко вероятно да се разведат, отколкото жените с ниско образование.