Възстановиха втория червен корт в комплекс Юнак, 60 деца тренираха безплатно по програма на Спортното министерство
Възстановиха втория червен корт в комплекс Юнак, 60 деца тренираха безплатно по програма на Спортното министерство / Дарик нюз

60 деца от В. Търново са тренирали тенис на корт по програма „Ваканция и спорт” на Министерството на младежта и спорта, съобщи президентът на ТК „Барс” Иван Русков. Проектът, по който клубът е получил 3 500 лева, приключва в края на месеца, но момичетата и момчетата ще поиграят безплатно и в следващите дни. Десет от децата са пожелали да се занимават трайно с тенис на корт, три от тях ще бъдат картотекирани веднага, като състезатели, добави Иван Русков.

В пресконференцията се включи и главният експерт на Спортното министерство за областите В. Търново, Плевен, Габрово и Ловеч Светослеав Топузов. Първият треньор на олимпийската шампионка Тереза Маринов бе в старата столица за отчитане на проекти. По неговите думи спортните специалисти от нашата област са най- активни от четирите в писането на проекти, а децата от детските градини, обхванати от треньора Николай Гемижев, са били най- ентусиазирани и са скандирали „лека атлетика”. Светослав Топузов обясни, че с промяна в нормативната база по Наредба Н1 клубовете могат да пишат проекти за подобряване на спортната база съвместно с общините.

„Община, клуб и федерация в екип са най- добрия начин за кандидатстване за средства пред Министерството за ремонт и поддръжка на съоръженията. Апелирам към деятелите да бъдат активни, все пак, за да спечелиш от тотото трябва да пуснеш фиш”, коментира г-н Топузов. Според него инвестицонното намерение на ТК „Барс” за оформяне на комплекс от пет червени корта в района на бившия комплекс „Юнак” може да получи финансова подкрепа от държавата при съвместен проект с Община В. Търново. В тази посока Иван Русков добави, че клубът е възстановил втория от трите корта в района, който бе разкоипан по водния проект. На този етап третия няма да се възстановява, тъй като е необходима подпорна стена, а все още няма яснота около бъдещето на района.

Иван Русков информира още, че 9- годишният състезател на клуба Велизар Илиев е спечелил Регионалното първенство до 14 г. Брат му Мартин /14- годишен/, пък ще участва в шампионата на страната до 18 г., който ще се проведе през август в София.