Експерт: Липсата на мобилни камери увеличава жертвите на пътя
Експерт: Липсата на мобилни камери увеличава жертвите на пътя / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Експерт: Липсата на мобилни камери увеличава жертвите на пътя
74034
Експерт: Липсата на мобилни камери увеличава жертвите на пътя
  • Експерт: Липсата на мобилни камери увеличава жертвите на пътя

Поради слабото използване на камери по пътищата на страната, за първи път от няколко години, броят на жертвите вследствие на автомобилни катастрофи драстично се е увеличил.
Това заяви пред Дарик Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност.

По думите му мобилните камери на пътя трябва отново да влязат в действие, тъй като по този начин се подобрява културата на шофиране на голяма част от водачите.

Експертът допълни, че дупките на пътя не са основният проблем на националната пътна инфраструктура.

„Излизаха депутати, които казваха, че мобилните камери са незаконни, тъй като имаше едно решение на ВАС, което ограничи твърде много тяхната ефективност. Една камера, когато е в автоматичен режим, установява много нарушения. Ефективността им падна, представител на законодателната власт твърдеше, че те са незаконни и призоваваше българския народ да не се съобразява с тях. След това пак от ръководни длъжности обясняваха, че ако има нарушение, ще се спират шофьорите и ще се предупреждават", добави Стратиев.

Той е категоричен, че мобилните камери подпомагат превенцията:

„Напоследък се предприемат мерки за увеличаване на наказанията на хората, които са предизвикали нарушения на пътя. Тези мерки за едно нарушение трябва да са по-сериозни и задължително този, който е извършил нарушение, трябва да си изтърпи наказанието. Към момента едва половината от нарушителите изтърпяват наказанието си по една или друга причина, т.е. те не усещат превенцията на закона".