Областният към кмета: Вместо да си пишем писма, ускорете почистването на  дерето
Областният към кмета: Вместо да си пишем писма, ускорете почистването на дерето / netinfo

Областният управител Недко Марчев отговори на въпросите, отправени му от кмета на Добрич Детелина Николова на 24 юли, по повод случилото се по време и след наводнението от 19 юни. Марчев подчертава, че не е осъществявано аварийно изпускане на водни маси от нито един язовир в дните на бедствието. Областният заявява, че за състоянието на язовирите на територията на областта в поречието, формиращо оттока на повърхностните води към град Добрич, и тяхната роля за наводнението нееднократно е информирал. Той припомня, че от 7 до 11 април т.г. комисия е извършила проверка на състоянието на водните обекти на територията на областта, включително разположените около град Добрич и по трасетата на оттоците на повърхностните води. Констатациите на комисията са, че поради сравнително малките завирени обеми на язовирите и тяхното разположение, общата оценка е за ниска степен на риска.

Марчев напомня на кмета, че с действието на системата за ранно предупреждение за реално повишен отток на повърхностните води тя може да се запознае от общинските планове за защита при бедствия в частта им „Наводнение”.

„Два пъти в годината се извършват проверки на състоянието на речните корита, водосборни дерета извън населени места и проблемни участъци по тях и потенциално опасните водни обекти на територията на областта. За резултатите от проверките бяхте надлежно информирани с писма от 29 октомври 2013 г. и 25 април т.г. в които са заложени съответните предписания за изпълнение от Вас”, посочва областният.

Той припомня, че в Добрич са били привлечени 42 екипа от службите на ПБЗН от 6 области. В дейностите са били включени военнослужещи от военни формирования 54060 гр. Шумен и 32420 гр. Белене, които извършиха почистване на дерето и прилежащата му територия, в продължение на 3 км.  – от моста на ул. „Вардар” до моста на бул. „25-ти Септември”.

По искане на областния управител, мястото на бедствието бе посетено от премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Цветлин Йовчев, министъра на отбраната Ангел Найденов и гл.комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, с чието съдействие бяха осигурени допълнителните екипи от служители на МО и ПБЗН от съседните области. С тяхно съдействие бяха доставени и насочени към складовете на БЧК дезинфекционни и почистващи препарати, ръчни колички, лопати и кофи.

В отговора си Недко Марчев е посочил още: ”Падналият на 24 юли дъжд в количества от 22 литра на квадратен метър и получените нови разливи в града показа, че вместо да губим време за кореспонденция е по-добре да продължите и ускорите почистването на дерето в проблемните участъци. Видно от случилото се за пореден път става категорично ясно, че нивото на водата в река Добричка на територията на гр. Добрич не е в следствие на скъсана дига или изпуснат язовир.”