Записването за второ класиране в ПУ стартира
Записването за второ класиране в ПУ стартира / dariknews.bg/ архив

Записването за второ класиране на кандидат-студентите стартира от днес (28 юли)и ще продължи до 30 юли включително. На 1 август пък ще бъде обявено и третото класиране, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Георги Тотков.

След първо класиране Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ запълни 60% от местата за редовно и 63% за задочно обучение за предстоящата учебна година, информират от вуз-а. Така новоприетите студенти за тази учебна година засега са над 2300.

Сред направленията, които и тази година се радват на голям интерес от страна на кандидат-студентите са „Администрация и управление” и „Икономика” в задочна форма, като попълването е достигнало съответно 88% и 75%. При „Икономика“ – редовно са запълнени 80% от бройките.

Изцяло приключи записването в направление „Психология“ –  задочно обучение, в редовна форма заетите места в специалността са 89%. За „Право” – редовно следване, са останали свободни само 14% от местата.

В професионалното направление „Природни науки, математика и информатика” водят специалностите с информатика – при тях запълването на местата е близо 61%. При биологическите науки са усвоени 57% от акредитираните места.

При хуманитарните науки се запазва трайният интерес към филологиите в бакалавърски програми – 67% са новите студенти в редовна форма. 63 на сто са заетите места в направление „Философия“. За трета поредна година се наблюдава голям интерес още на първия етап към педагогическите специалности – записани са 77% от необходимия брой първокурсници в специалностите в задочна форма, като за различните варианти на бакалавърската програма „Педагогика на обучението по...“ заетите места са 58%.

На второ класиране в най-предпочитаните специалности и направления има минимално снижаване на минималния бал, уточни зам.-ректорът проф. Тотков.

От Университетския информационен център на ПУ „Паисий Хилендарски“ очакват и през тази година след второ класиране да се запълнят 80% от бройките, а на трето – над 95%.

Информация за допълнителното класиране и прием е публикувана на сайта на Пловдивския университет на следния линк: https://uni-plovdiv.bg/pages/index/448/.

Акредитираният държавен прием на ПУ „Паисий Хилендарски“ през новата академична 2014/2015 година е 3862 места в бакалавърски и директни магистърски програми. В това число не влиза приемът на нови студенти във филиалите на Пловдивския университет в Смолян и Кърджали и в Техническия колеж в Смолян.