Луковитското съкровище гостува в Шумен
Луковитското съкровище гостува в Шумен / netinfo

Луковитското съкровище ще бъде експонирано в шуменския исторически музей от утре. То е открито случайно през 1953 г. в околностите на Луковит. В състава му влизат няколко вида съдове и апликации и принадлежности към конска амуниция. Всички материали са изработени от сребро, а някои са с позлата.

Видът, формата и украсата на съдовете показват, че те са част от царски сервизи, изработени в ателиетата на тракийските племена трибали през ІV в. пр. Хр. Чашите, фиалите и каничките са с характерни за времето релефни орнаменти - врязан знак „лабрис" - двойната брадва, символ на власт в древнотракийското общество, женски фигури, лотосови цветове, палмети (стилизирани палмови листа), овули (яйцевидни форми), бадемови плодове.

Колективната находка дава информация за бита и религията на тракийското общество, показва творческите и технически способности на тракийските майстори.

Жителите и гостите на Шумен ще могат да разгледат Луковитското съкровище всеки ден от 10.00 до 18.00 часа от утре до края на месец септември.