Детски протест пред църква в Казанлък
Детски протест пред църква в Казанлък / Георги Манев

 

Двайсетина протестиращи, основно деца, приятели на останалите без дом 4 деца на Маша Александровна ша и отец Цанко от Казанлък се събраха тази вечер пред храм "Успение на Пресвета Богородица" в града.
С плакати, с надписи „Църквата ни гони", „ Християнин без къща, църква без морал", „Останахме на улицата" и други, те изразиха протеста си от действията на храмовото настоятелство срещу техните приятели и майка им.


Малко след 14 часа частен съдия -изпълнител и нает от църквата адвокат посетиха апартамента, в който живееха рускинята Маша и децата й от брака с казанлъшкия свещеник, за да изпълнят съдебно решение и изведат семейството от него. Имотът, в който са живели до днес, е собственост на БПЦ.
Маша и децата й обаче губят правото да живеят в него, след като преди близо 3 години съпругът- свещеник й и баща на 4-те й деца напуска общия дом и заживява първо на квартира, а впоследствие в храма „Успение на Пресвета Богородица".
В следващите няколко дни останалите без дом ще прекарат в апартамент на казанлъчанката Вяра Кънева.


В рамките на 1 месец Маша трябва да изнесе целия си багаж на семейството от църковния апартамент, но ще има достъп до него само в присъствието на адвокат на църквата. Днес председателят на храмовото настоятелство и свещеник в църквата „Успение на Пресвета Богородица" смени бравата на църковния апартамент.
Част от вещите на семейството бяха прместени в съседи, друга част в раници, трета остана в заключеното жилище.
Преди да напуснат жилището, 18 годишната дъщеря на Маша и Цанко Бошнакови - талантливата пианистка Александра се разплака, заради предстоящата й раздяла с пианото.


Преди няколко месеца Общината в Казанлък е предоставила жилище на Маша и децата й, но тя отказала да го заеме заради малкия му обем и нуждата от ремонт, за който липсвали средства.


1378 лева трябва да заплати Маша като съдебни разноски по гражданското дело, водено срещу нея от църковното настоятелство. Отделно претенции към нея има и църквата, за заплащане на наем за изминалите 3 години. Според отец Теодор, ставало дума за около 2 хиляди лева.


Едно от децата на фамилията - 12 годишният Влади, по ирония на съдбата днес трябваше да празнува и рожден ден.

Молбите на Маша за среща с владиката на Стара Загора Галактион  за търсене на решение на проблема са останали без резултат.