Предприемат спешни действия за ремонт на храма „Св. Димитър
Предприемат спешни действия за ремонт на храма „Св. Димитър / Община Видин

Експертна комисия ще огледа на място щетите във видинския катедрален храм „Св. Димитър Солунски", нанесени от силния вятър и постоянните валежи през последните дни. След като вчера председателят на катедралния храм архимандрит Поликарп сигнализира общината за възникналите проблеми, видинският градоначалник реагира и взе мерки, за да бъде предотвратено по-нататъшното рушене на храма, който е включен в списъка на архитектурните паметници на културното наследство от национално значение.

Според архимандрит Поликарп покривната и външната конструкции на църквата са застрашени от срутване, което позволява дъждовната вода да нахлува директно във вътрешността. Таванът на основната сграда в храма представлява зидана тухлена конструкция от 9 броя полусферични куполи, разположени върху арки, които стъпват на каменни колони.

Предприемат спешни действия за ремонт на храма Св. Димитър"
netinfo

В куполите са установени кръгови пукнатини, които на места се свързват със стъпаловидни пукнатини. Деформациите на конструктивните елементи най-ясно личат на западните три купола, както и на още три от южната страна. Външната покривна конструкция, която е покрита с медна ламарина, има нужда от подмяна, тъй като на места е изцяло разрушена.

В 14-дневен срок комисията ще се произнесе с протокол за щетите от настъпилото бедствие и ще информира Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за евентуалното отпускане на средства, с които да се направи ремонт на проблемните места.

Припомняме, че под патронажа на кмета на общината Герго Гергов се провежда и дарителска кампания в подкрепа на катедралния храм под наслов „Да спасим вярата на Видин!". Стартът й бе даден по време на благотворителния Виенски бал и коктейл в навечерието на Димитровден, миналата година. Събраните тогава общо 1070 лв. бяха дарени на храма.

Предприемат спешни действия за ремонт на храма Св. Димитър"
netinfo