Ще подаде ли кабинетът оставка?
Ще подаде ли кабинетът оставка? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Премиерът Орешарски не депозира оставката на кабинета
73964
Премиерът Орешарски не депозира оставката на кабинета
  • Премиерът Орешарски не депозира оставката на кабинета

Въпреки очакванията, че премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставката на правителството днес, това не се случи в рамките на работния ден на деловодството на парламента. Министрите от кабинета се обединиха около позицията, че решението за срока на депозиране се взима лично от министър-председателя, а министърът на отбраната Ангел Найденов увери, че това ще се случи най-късно утре.

Непосредствено преди заседанието вицепремиерът Цветлин Йовчев се опита да внесе спокойствие, че кабинетът има готовност за оставка, но не е сигурно, дали премиерът ще я депозира днес.

„Бяха постигнати договорености между политическите сили. Министър-председателят спазва тези договорки, които бяха постигнати на консултативния съвет при президента. Той следва абсолютно тези договорки и има едно предвидимо поведение. Това, което каза и пое като ангажимент, ще бъде спазено, аз съм убеден”, заяви Йовчев.

След заседанието вицепремиерът Даниела Бобева също не успя да отговори на въпроса, кога ще бъде внесена оставката.

„Много ми се щеше да мога да ви кажа. Но това е положението, само премиерът може да каже кога ще подаде оставка. Така че в следващите часове ще получите необходимата информация”, каза Бобева. 

Оставката на кабинета е била обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет, но право на премиера Орешарски е да реши кога да я депозира в Народното събрание, заяви министърът на земеделието Димитър Греков след заседанието на министрите.

Според обещанието на премиера Орешарски оставката трябва да бъде депозирана в периода 23-25 юли, а Народното събрание да я гласува до края на седмицата. На последното правителствено заседание преди оставката министрите гласуваха 40 решения.