Спането в студени помещения стопява килограми
Спането в студени помещения стопява килограми / снимка: ThinkStock/Getty Images

Можем ли да отслабнем, докато спим? Възможно е, стига да си лягаме в студени помещения, тъй като тялото изгаря допълнителни мазнини, за да се стопли, пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на последно американско проучване.

Експерти от Националния здравен институт на САЩ съветват хората, решили да отслабнат, да спят или с много тънки завивки, или в по-студени от обичайното помещения. Студът стимулира метаболизма на организма и той гори мазнини, за да поддържа нормалната си температура. Учени от споменатия здравен институт направили експерименти с доброволци от мъжки пол, които били настанени да спят в климатизирани стаи. На всички участници в експеримента била сервирана една и съща храна с едно и също енергийно съдържание в продължение на четири месеца.

Мъжете в различните месеци спели при различни стайни температури, вариращи от 23 до 27 градуса по Целзий. От експериментите проличало, че онези от доброволците, които прекарвали нощта при най-ниски температури, губели и най-големи количества телесна маса. Количеството на "кафява мазнина", която произвежда топлина при изгарянето си, се увеличавало двойно при спящите на най-ниски температури. Те ускорявали метаболизма на организма. При спането при високи стайни температури ефектът бил противоположен.

Кафявата мазнина произвежда 300 пъти повече топлина при изгарянето си от който и да било човешки орган и изпарява калориите много бързо. Тя се среща в големи количества при бебетата и спада до почти нулеви стойности при старите хора.

Източник: БТА