Масирани проверки на пътя
Масирани проверки на пътя / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите са планирани до края на седмицата, съобщават от “Охранителна полиция”.

В акцията, освен служители по пътния контрол, ще се включат и представители на Криминална и Икономическа полиция, които ще проверяват за нелегални емигранти и трафик на хора, притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества, транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия, транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други престъпления.

По време на проверките по метода на “широкообхватен контрол”, освен за използването на обезопасителни колани и каски от водачите на МПС и пътниците и обезопасителни системи за децата, пътните полицаи ще следят и за наличието на валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Ще се проверява и за винетни стикери при ползване на пътищата от републиканската пътна мрежа.

Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване на времето за почивка от водачите, превишената скорост, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

Участват и служители от структурите на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Те ще осъществяват контрол върху нерегламентирания превоз на пътници в районите на автобусните спирки, автогари или около железопътните гари.