Експозиция разказва за писателката Вирджиния Улф
Експозиция разказва за писателката Вирджиния Улф / снимки: БГНЕС

В Националната портретна галерия в Лондон е открита изложба, посветена на британската писателка Вирджиния Улф. Експозицията включва повече от 140 предмета, сред които редки снимки, рисунки, лични вещи, архивни материали и писма, съобщи в. „Гардиън”.

В галерията са представени също портрети на Улф, нарисувани от различни художници - Дънкан Грант, Роджър Фрай и от сестрата на писателката Ванеса Бел, която е била част от група видни английски интелектуалци от Кръга Блумсбъри. Организаторите на изложбата отбелязват, че Улф не е обичала да позира на художници и се е надявала, че тези произведения никога няма да бъдат излагани.

Експозицията засяга всички аспекти от живота на Вирджиния Улф, включително феминистките й възгледи, увлеченията й и проблемите й с психичното здраве.

Посетителите на изложбата ще видят за пръв път писмото на Улф до сестра й Ванеса Бел, написано малко преди самоубийството на писателката през 1941 г., допълва БТА.

Експозиция разказва за писателката Вирджиния Улф
netinfo


Вирджиния Улф, родена като Аделайн Вирджиния Стивън, е британска романистка, есеистка, издател, феминистка и автор на разкази, смятана за една от най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма във Великобритания през 20 в. Между Първата и Втората световна война Вирджиния Улф заема специално място в лондонското литературно общество и е член на Кръга Блумсбъри.

Между най-известните й творби са романите „Мисис Далауей”, „Към фара” и „Орландо”. Произведенията на писателката са преведени на над 50 езика. Изложбата, посветена на Вирджиния Улф в Националната портретна галерия, ще бъде открита до 26 октомври.

Експозиция разказва за писателката Вирджиния Улф
netinfo