Кръщават киноцентър в Мордовия на Жерар Депардийо
Кръщават киноцентър в Мордовия на Жерар Депардийо / снимка: Guliver/Getty Images

Киноцентър, носещ името на френския актьор Жерар Депардийо, получил през 2013 г. руски паспорт, ще бъде създаден в столицата на Мордовия Саранск, съобщиха РИА Новости и ИТАР-ТАСС, като  се позоваха на ръководителя на републиката Владимир Волков.

Киноцентърът ще бъде изграден на базата на едно от кината в Саранск - „Русия”. Построяването му ще отнеме около година и половина. Очаква се откриването да е към средата на 2015 г.

Преди време Депардийо бе казал, че иска да открие в Саранск ресторант. Във връзка с това ръководителят на републиката Владимир Волков е предложил на френския актьор да разположи заведението в самия киноцентър или в пристройката му, припомня БТА.

Депардийо, който сега се намира в Саранск, е казал, че в киноцентъра ударението ще бъде поставено върху доброто, качествено кино, а в ресторанта „Жерар” задължително ще се сервират руски и френски блюда на достъпни цени за младежите.

В киноцентъра ще има също кинобиблиотека с колекция от филми от цял свят. В него ще се организират културни мероприятия, фестивали, ще бъдат реализирани мащабни културни проекти.