Проектът „Южен поток” остава приоритетен за Италия
Проектът „Южен поток” остава приоритетен за Италия / снимка: БГНЕС, архив

Проектът за газопровод Южен поток, по който на Апенините трябва да достига руски газ, остава приоритетен за Италия. Това заяви зам. министърът на икономическото развитие Клаудио де Винченти на конференция за енергийната сигурност.

„Италия от своя страна се опитва да постигне разрешаване на спорните въпроси в проекта „Южен поток” в третия енергиен пакет на ЕС. Италианската компания ЕНИ е основен партньор на руската „Газпром” в осъществяването на проекта.

Третият енергиен пакет, приет от ЕС през 2009 г. предвижда, че една компания не може да бъде едновременно и собственик на газопровода и продавач на газ, т.е. трябва да има разделяне на производителите и доставчиците от операторите на преносни системи, отбелязва БГНЕС. Така Европейската комисия се опитва да раздели бизнеса по продажба от този на пренос на газ.

В рамките на осъществяването на проекта Русия сключи междуправителствени споразумения с всички страни, на територията на които ще мине газопровода - Австрия, Гърция, България, Сърбия, Словения и Хърватия, още през 2008 г. когато европейският документ не бе още приет. От „Газпром” считат, че новите разпоредби са насочени към него като главен доставчик на газ по тръби в Европа.