Законови промени ще спрат изтичането на пари от НЗОК
Законови промени ще спрат изтичането на пари от НЗОК / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Законодателни промени и строги мерки ще трябва да спрат изтичането на обществени средства от НЗОК към болниците в страната. Това каза здравният министър д-р Таня Андреева в Бургас, където участва в дискусия с кметове на общини от областта във връзка с промените в спешната помощ за Южното Черноморие.

Вече е приет първият пакет от мерки, които ще бъдат въведени от Здравното министерство, уточни д-р Андреева. Те ще осигурят ясни правила за откриване на нови лечебни заведения и възможност за селективно договаряне от страна на Здравната каса с болниците.

Предстои през месец юли да се направи ревизия на бюджета на здравноосигурителната институция, с цел да бъде определен дефицитът й до края на годината.

Министър Андреева коментира още, че липсата на кадри, които да поемат работата в трудово-експертните здравни комисии ще бъде решен с вливането им в общата ТЕЛК по областните градове. Сериозният проблем с липсата на лекари в ТЕЛК е от 2010 г. и се дължи на липса на средства и желаещи да поемат длъжността в комисиите, поради невъзможност да практикуват професията си и ниско заплащане. В страната има общински болници, които са останали без нито един лекар в комисиите. Най-малко са желаещите да работят в ТЕЛК-те в психодиспансерите и белодробните болници. Най-често длъжността се поема от вече пенсионирани членове на комисиите.

Д-р Таня Андреева, успокои че в най-скоро време с предложение на Министерството на здравеопазването проблемът ще бъде решен с разделянето на тази дейност от болниците и обособяването на отделна структура по места като обща ТЕЛК.

Пловдив и Стара Загора са градовете, в които този модел работи успешно от 10 години.