Приключи проектът „Общество на граждани и поети
Приключи проектът „Общество на граждани и поети / DarikNews.bg

Приключи проектът „Общество на граждани и поети" на Клуб „Отворено общество". Проектът получи 18 724 евро от Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство.

Основна цел на проекта бе събуждане на местното самосъзнание и гордост на старозагорци като наследници на безценно литературно богатство, както и консолидирането им около идеята за намиране и предоставяне на подходяща база за възстановяване на Музей „Литературна Стара Загора".

В рамките на проекта са отпечатани и разпространени 25 хиляди листовки и са организирани четири конкурса за ученици, както и дискусия защо е нужен Музей „Литературна Стара Загора"с участието на Младежки общински съвет.

Създаден е и кратък документален филм за литературната история на Стара Загора - „Спомен за моите деца" за творците от края на миналия век.

Цялостната реализация на проекта беше насочена към активизиране на гражданите и обединяване на местната общност за решаването на въпрос, отлаган близо четвърт век. 23-годишното бездомничество на Музей „Литературна Стара Загора" е не само една нерадостна история, а и въпрос, свързан с емблемата на града и символа на старозагорския духовен генезис, категорични са от Клуб „Отворено общество".

На кмета на Стара Загора е връчена книга от 43 страници, с подпис и печат на културните и образователни институции в Стара Загора, в подкрепа на възстановяването на Музей „Литературна Стара Загора".