Двама добричлии в схема за трафик на наркотици
Двама добричлии в схема за трафик на наркотици / netinfo

Емил Асенов - Байчото от Нови пазар е задържан при полицейска операция, с цел противодействие на наркотрафика и наркоразпространението. Освен 40-годишният мъж са арестувани още двама негови съграждани - Мартин Мартинов и Елзер Мустафов, заедно с още двама души от Добрич - Росен Ников и Асен Асенов. Това стана ясно по време на пресконференция по-рано днес в полицията в Шумен, на която присъства и гл. секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По думите му, петимата мъже са задържани, след като внесли в България 90 килограма таблетки - прекурсори. Медикаментите са били предназначени за Полша. "Това в момента е хит, този трафик, тъй като действително в момента работят с малко лаборатории с малки количества, основната превенция и противодействие на реализацията на този тип дейност е всъщност пресичането възможността прекурсорите да стигнат до съответните производители, там където ги бъркат", почсни Лазаров.

Тартор на групата е бил именно 40-годишния Емил-Байчото, стана ясно по време на пресконференцията. Той е известен на полицията, като през 2011 г. е бил осъден за пране на пари.

Главният секретар каза още, че полицията работи по групата от няколко месеца. "Интересно е да се отбележи, че преди няколко месеца по тези лица не е работено от 2008 г., по какви причини не знам, вероятно не са извършвали престъпна дейнсот", допълни Лазаров.

Окръжният прокурор на Шумен Деян Долапчиев съобщи, че таблетките са съдържали активен компонент псевдоефедрин и се използват за производство на наркотично вещество - метамфетамин. Медикаментите, които в България не са разрешение за продажба са иззети от два имота - къща в Нови пазар и имот в местността „Станата", намираща се в близост до града. Голямото количество таблетки са закупени от Турция и внесени в България през пункт „Лесово", веществото е било предназначено за износ в Полша.

Петимата мъже са били разработвани от няколко месеца, а пратката е била под оперативен контрол от момента на влизането и в страната, поясни главният секретар. По думите му, от това количество е можело да се сепчелят няколко милиона лева.

От прокуратурата допълниха, че на петимата арестувани са повдигнати обвинения за държане на наркотични вещества. ЗА такова престъпление законодателя е предвидил наказание "лишаване от свобода" до 12 години и парична глоба от 20 000 до 100 000 лв.