И българските католици очакват Христовото Възкресение
И българските католици очакват Христовото Възкресение / снимка: NovaNews.bg

Католическият свят също е в очакване на Христовото Възкресение. В Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас, от ранни зори се готвят за най-светлия християнски празник. Тази година той съвпада с празника на Източноправославния свят.

В Раковски живеят над 20 000 католици, съобщава Нова телевизия. Във всяка къща подготовката за празника е започнала от рано сутринта. В дома на семейство Павлови в боядисването на яйцата се включва и мъжът.

„Сутринта станахме рано. Първото яйце боядисахме в червено и намазахме с него бузките на детето. След това продължихме да боядисваме и останалите яйца. Подготовката за празника започна няколко дни по-рано, когато направих курабиите и баклавата. Приготвих и агнешкото, което вече е почти готово. Остава сега дроб сърмата да направя", разказа пред камерата на Нова Иванка Павлова.

„Довечера цялото семейство отиваме на църква за пасхалното богослужение. Утре се събираме всички около масата, цялата рода. Пожелаваме си здраве и берекет и по-добра година", добави Янко Павлов.

За католиците този Великден е по-специален: „Тази вечер за повечето католици е важно да бъдат със семействата си в храма. Малко преди полунощ в римокатолическите църкви ще бъде запален пасхалният огън", обясни отец Димитър Димитров от църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски. Частица от огъня се отнася по домовете за здраве и благоденствие.

В неделната утрин католиците отново се събират в храма, за да участват в тържествената литургия.

Източник: NovaNews.bg