Последен ден от Страстната седмица, в България идва Благодатен огън
Последен ден от Страстната седмица, в България идва Благодатен огън / DarikNews.bg

Днес Църквата чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството - правото на човека на свободен избор, да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

В столицата ще пристигне Благодатният огън. Той ще бъде донесен от Йерусалим от Българска църковна държавна делегация, която ще се води от пловдивския митрополит Николай.

Според православното вярване Благодатният огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение.

Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе".

Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.