Професия лихвар - малки присъди, огромни печалби
Професия лихвар - малки присъди, огромни печалби / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Наказателна бригада преби поръчител по бърз кредит. Отвлякоха дете на лихвар. Задържани са баща и син, раздавали заеми в ромска махала. Такива новини ни заливат всеки ден, пише „Труд".

Във всяко българско село няма банков клон или поща, но със сигурност там работи поне един зъл лихвар, казват полицаите. Те от години разследват жалби за побои, изтезания и заплахи към длъжниците. От 2011 г. насам сигналите за тормоз намаляват, което значи, че бруталните методи се използват по-рядко. Но пък са нараснали оплакванията от заеми, взети при неясни условия от заложни къщи, обменни и др.

Има случаи, в които получателят направо е бил измамен, когато подписва уж предварителен договор с празни редове, които по-късно се попълват от фирмата. В малките населени места безработицата е огромна, пазарът на имоти е сринат, длъжниците затъват до степен да залагат дебитните си карти, по които им превеждат пенсии, помощи за майчинство, за безработица и т.н.

Сред лихварите не липсват дори държавни или общински служители, включително полицаи, допълва изданието.

Не липсват и фалшиви жалби до полицията с цел да се удължи срока за връщане на заема.

Но в повечето случаи на доказано лихварство, дори да се стигне до дела, извършителите се разминават с условни присъди за извършване на банкова дейност без лиценз. Най-много да им конфискуват имущество, налагат им се и глоби. И отново отварят кепенците на офисите си за нови и нови жертви. Според юристи гласуваният наскоро от депутатите таван на лихвите може да ограничи легалните фирми за бързи кредити, но не и нелегалните лихвари и техните бригади с бухалките. Докато наказателната репресия срещу тях е ниска, те ще продължават срещу минимален риск да печелят като наркотрафиканти.

"Никога, по никаква причина не вземайте кредит от съмнителна фирма или институция, различна от банка". Това гласи първият съвет на криминалистите, които разследват десетките жалби от лихвари. По-добре е да се договорите да разсрочите някакъв дълг или да подпишете погасителен план например - за сметки за парно, за данъци, за вноски по друг кредит и т.н.

Ако решите да кандидатствате за бърз заем, поискайте чернова на договора и потърсете съвет на адвокат. Консултацията за 1 час не е скъпа, а може да ви предотврати огромни щети в бъдеще.

Щом сте съгласен да подпишете, искайте договорът за заем да не е предварителен, както и в него да няма бели полета, които след отпускане на кредита да се попълват от фирмата.

Не подписвайте договор, в който не е посочено каква е крайната сума, която трябва да изплатите.

Обърнете внимание на клаузите как се образува наказателна лихва при просрочие. Ако е на ден или на седмица, има риск сумата да нарасне лавинообразно.

Пазете си договора и разписките за върнатите пари. Веднага след последната погасителна вноска поискайте документ, който удостоверява, че кредитът ви е закрит и нямате повече задължения. Ако ви откажат, обърнете се незабавно към Комисията за защита на потребителите.

Ако банките са ви отказали ипотека или сте сметнали условията за неизгодни, не вземайте парични суми срещу залог на недвижим имот от фирми или физически лица.

Под никакъв предлог не давайте на кредитора своя банкова карта и нейния ПИН код.

Ако се станали жертва на насилие или заплахи от кредитора, негови служители или лица, свързани с него, незабавно подайте жалба в полицията.

Не забравяйте, че дори да бъде образувано наказателно дело по случая, договорът за заема остава и трябва да се обърнете към адвокат.

Не се съгласявайте да ставате поръчител на свои роднини или приятели по кредити от небанкови институции.