Светът скърби за Габриел Гарсия Маркес
Светът скърби за Габриел Гарсия Маркес / снимка: БГНЕС, архив

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос обяви тридневен траур в страната заради смъртта на Габриел Гарсия Маркес, който почина в петък на 87-годишна възраст.

Преди десетина дни Маркес бе настанен в болница в столицата на Мексико с обезводняване и инфекция на белите дробове и отделителната система. След това той бе изписан и лечението му продължаваше в дома му в Мексико.

Авторът на "Сто години самота" е починал там, в ръцете на съпругата си и двамата си сина.

„Хиляда години самота и скръб за смъртта на най-великия колумбиец на всички времена. Колумбия скърби, след като бяхме напуснати от нашия най-любим съотечественик за всички времена. Габриел Гарсия Маркес, нашият Нобелов лауреат, успя да издигне името на родината ни до най-големи висоти", заяви държавният глава на Колумбия, цитиран от РИА Новости и Газета.Ру.

Смъртта на видния колумбийски писател предизвика широк обществен отзвук.

Министърът на образованието, културата и спорта на Испания Хосе Игнасио Верт заяви, че "испаноезичната литература е загубила един от най-ярките си представители".

Живеещият в Испания носител на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса написа в социалните мрежи: "От този свят си отиде писател, чиито произведения издигнаха на недостижима висота литературата на испански език. Неговите книги ще живеят много дълго и с всяка година ще бъдат четени от все повече хора."

"Със смъртта на Габриел Гарсия Маркес светът загуби един от най-големите си писатели, мечтатели и един от моите любимци от времето, когато бях млад", заяви американският президент Барак Обама.

"От името на Мексико изразявам своята скръб за смъртта на един от най-великите писатели на нашето време - Габриел Гарсия Маркес", каза мексиканският президент Енрике Пеня Нието.

Габриел Гарсия Маркес е роден на 6 март 1927 г. в Аракатака, Колумбия, но прекарва по-голямата част от живота си в Европа и Мексико. Често е сочен за най-известния представител на явлението в литературата, известно като магически реализъм. Световната му слава идва с публикуването на книгата "Сто години самота" през 1967 година, която е продадена в около 50 милиона копия на над 25 езика.

Смята се, че Маркес е най-популярният испаноезичен писател след автора на "Дон Кихот" Мигел де Сервантес.

Получава Нобелова награда за литература през 1982 година.