За 56% от българите религията играе положителна роля
За 56% от българите религията играе положителна роля / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

56% от българите смятат, че религията играе положителна роля в страната ни, а 12% у нас са на противоположното становище. Това сочат данни от световно допитване на "Галъп интернешънъл".

В Източна Европа този процент е средно 54, а 59% в глобален мащаб смятат, че религията играе позитивна роля в тяхната страна.

Проучването на Галъп се провежда в последните месеци на всяка година, но резултатите по тази тема изглеждат най-интересни в навечерието на Великденските празници. Световното допитване е традиция от 1977 г. насам, започната под председателството на д-р Джордж Галъп.

В последното издание на изследването са интервюирани 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население. На респондентите е зададен въпроса "Според Вас, във Вашата държава религията като цяло има позитивна роля, негативна роля или няма никаква роля?".

Над половината от запитаните в глобално проучване на общественото мнение вярват, че религията играе позитивна роля в техните страни. Сред анкетираните в Западна Европа се отчитат значително по-ниски нива на положителни оценки в сравнение с другите региони. 59% в глобален мащаб смятат, че религията играе позитива роля в тяхната страна. Това усещане обаче не е равномерно разпределено в различните региони. В Западна Европа се отчита нисък нетен резултат (разликата между позитивните и негативните отговори) от 4%. Това е значително по-малко от средния глобален нетен резултат от 37%. Западна Европа контрастира в сравнение с другите региони, като например в Източна Европа нетният резултат е 33%, а в Азия е 37%. Ниският резултат в Западна Европа вероятно се дължи на по-светския характер на региона в сравнение с други части на света.

В общо 9 от разглежданите страни се отчитат отрицателни нетни резултати (негативните оценки превишават положителните), като 6 от тях са в Западна Европа: Белгия, Дания, Франция, Холандия, Испания и Швеция. От тях Дания е с най-нисък нетен резултат (-36%), следвана от Белгия (-30%), Франция (-22%) и Испания (-22%). С най-положителен нетен резултат от този регион пък са Исландия (43%) и Португалия (39%). В световен мащаб с най-чувствителен отрицателен нетен резултат е Ливан (-43%).

Докато в Западна Европа се наблюдават значително по-ниски позитивни оценки за ролята на религията, то в останалите региони в света се отчита положителна роля като цяло. Най-високата нетна положителна стойност в световен мащаб е в Африка (65%), следвана от Северна и Южна Америка (54%) и Близкия Изток и Северна Африка (50%). Тези резултати вероятно се дължат на по-видимите религиозни традиции в тези региони. Обществото, което отрежда най-положителна роля на религията в страната си, е Индонезия - с 95% отговори, че религията играе позитивна роля. За сравнение: в САЩ и Великобритания, например, положителните оценки също са повече от отрицателните, но съответно с 43 и с 6%.

Религията все още има голямо значение в САЩ, като 62% от анкетираните заявяват, че тя играе позитивна роля в страната. Това показва, че по-голямата част от американските респонденти поставят религията на централно място в своята ценностна система. Коментарът на изследователите е, че това е отразено и в политиката на страната и не се очаква да се промени скоро.

Данните доказват също ясна зависимост между образователния статус на хората и тяхното възприятие за позитивна роля на религията в страната им. Резултатите показват, че тези които имат магистърска или докторска образователна степен имат 20% по-ниска позитивна нетна стойност в сравнение с тези, които имат по-ниско образование. Позитивният нетен резултат се повишава постепенно до 57% при онези, които нямат никакво образование.

При анализа на данните според религията се отчитат ясни разлики. При среден за света нетен резултат от 37%, при протестанти и мюсюлмани, например, се отчитат 60%. (БГНЕС)