Затягат контрола по пътищата и около храмовете за празниците
Затягат контрола по пътищата и около храмовете за празниците / Дарик Добрич

Активен контрол провеждат от Областната дирекция на МВР - Добрич по пътищата в региона в дните 17 - 21 април, съобщават оттам. Причината е очакваната висока интензивност на движението в празничните дни. Присъствието на полицейските служители ще обхваща най-натоварените и конфликтни участъци. Особено внимание е обърнато на главен път I-9 - от Кранево до границата с Румъния.

Служителите от „Пътна полиция" ще спомагат за улесняване на придвижването в районите на масово посещавани църковни храмове в предстоящите 4 дни, чрез насочване на автомобилните потоци и регулиране на движението и паркирането.

В същия период се организира операция "Алкохол и неправоспособност" - с внимание и върху третокласни и общински пътища, районите на посещавани питейни заведения и дискотеки.

На 17 и 21 април се провеждат полицейски операции "Скорост" с по-активна работа с техническите средства за контрол чрез мобилните системи TFR1-М, а при необходимост ще се използват и наличните измерители на скоростта TR-4D.

За предстоящите празнични дни за Великден и Гергьовден от полицията припомнят, че се увеличават опасностите за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението и образуването на колони и задръствания; появили се след зимата повреди на пътните платна; включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и каруци; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; каране в нетрезво състояние; занижена дисциплинираност на водачи и пешеходци. Мотопедистите и мотоциклетистите са особено застрашени от попадане в опасна ситуация през първите пролетни дни, които бележат началото на мотосезона, отбелязват още от полицията. Оттам съветват при забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в реален риск да бъде блъснат от автомобил, да спрем и да го изведем от шосето, както и веднага да сигнализираме в полицията или на тел.112 при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.