На Велики четвъртък боядисваме великденските яйца
На Велики четвъртък боядисваме великденските яйца / www.sxc.hu

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб. Той носи най-разнообразни названия по територията на България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца - кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце.

Днес в 10:30 ч. в Катедралния храм „Рождество на Света Богородица” във Велико Търново ще бъдат осветени боядисаните великденски яйца, които ще бъдат раздадени на миряните в нощта на Възкресение.

Ето няколко интересни начина за боядисване на яйца:

- След като се боядисат яйцата в марличка се завързва ориз, който се пуска в боята за яйца. След като се оцвети, се развързва и се оставя да изсъхне. С лепило предварително боядисаните яйца се украсяват по начин, който всеки сам избере.

- боядисване с восък и инструменти: прясно свареното яйце се обрисува с восък. След като нарисувате нещо, потапяте в боята. Накрая имате цветно яйце с уникална рисунка на него.

- друг ефектен начин за боядисване на яйца е като се съберат красиви листенца от различни цветя или растения (детелина здравец, магданоз и др).Взема се яйцето, слага се листото, заедно се поставят в чорап (тънък), стяга се добре и се пуска в цвят. След като се боядиса, яйцето се изважда, махат се чорапа и листото и ефектът е страхотен.

- оцветяване на яйцата с помощта на люспи на лук: обелва се стар лук и с люспите се увиват суровите яйца, завиват се в марличка, стягат се добре и така се варят 10-15 мин. Изваждат се от водата и се оставят така, докато изстинат.

- ето още един вариант: сипвате малко олио в кофичките с боя и потапяте яйцето първо в един цвят, след това в друг, а ако искате и в трети. Така цветовете не се сливат и не стоят размазани като метода с памуче. Ефектът е много интересен.