Резиденция Липник на Живков тъне в разруха (СНИМКИ)
Резиденция Липник на Живков тъне в разруха (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Резиденция "Липник", построена преди повече от 30 години за първите държавни и партийни ръководители на България и Румъния Тодор Живков и Николае Чаушеску, отдавна е загубила своя блясък.

Сградата, която включва три корпуса с топла връзка помежду им, е изоставена и тъне в разруха. След като бе дадена за публична продан от съдия-изпълнител, надеждите са, че ще се намери някой, който да я купи и да я възстанови. Първоначалната цена е около 400 000 лева, като се продават само трите корпуса без земята, която е държавен горски фонд.

Някогашният "Дом за гости" в Лесопарка "Липник" край Русе е бил направен специално за Живков и Чаушеску. Двете двуетажни тела са били абсолютно идентични, проектирани като огледални образи. Те са имали по два луксозни апартамента - един за държавния глава и един за съпругата му, като всеки апартамент е бил с голяма дневна с камина, спалня и баня. Единствената разлика е била в цвета на английските мокети - за Живков е бил червен, а за Чаушеску - син. Лампериите, вратите, декоративните тавани са изработени от обгорен бор, осветителните тела и полилеите са италиански, а цялото обзавеждане - направено по поръчка.

Резиденция "Липник" на Живков тъне в разруха (СНИМКИ)
netinfo

В момента в резиденцията са оцелели само полилеите и красивите камини, украсени с медни пана на русенския скулптор Георги Радулов. Запазени са и пластиките на големия Никола Терзиев. Голяма част от обзавеждането липсва, само няколко бюра, стъклените мастилници и няколко лампиона са оцелели, след като бяха прибрани от музея за бъдеща експозиция.

Резиденция "Липник" на Живков тъне в разруха (СНИМКИ)
netinfo

В плачевно състояние е и гората около резиденцията, тъй като повече от 10 години районът не се поддържа. Има много саморасляци, а и пътят към сградата не е ремонтиран от години. Ако се появи купувач на имота, той ще трябва да направи сериозни инвестиции.

Резиденция "Липник" на Живков тъне в разруха (СНИМКИ)
netinfo

През 2008 г. резиденцията стана собственост на покойния бизнесмен Михаил Михов-Мишо Бирата. Впоследствие заради дългове на фирмата на бизнесмена, тя стана собственост на кредиторите му. Първоначално се оказа, че Дом 2 и Дом 3 са заменени за друго имущество на друга фирма, но след оспорване в съда стана ясно, че сделката е била фиктивна и реално и трите сгради са с един и същи собственик, следователно се продават заедно.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ОТ РЕЗИДЕНЦИЯ ЛИПНИК