Бургас участник в състезанието на иновации на НАСА
Бургас участник в състезанието на иновации на НАСА / netinfo

Бургас участва за първи път в международното състезание за иновативни идеи на НАСА International Space Apps Challenge, което се провежда днес и утре. Надпреварата се провежда за трета година в различни градове от всички континенти по целия свят. България участва в състезанието за втора поредна година.
Тази година в списъка с одобрените повече от 100 локации в света са българските градове София и Бургас. В него ще може да се участва и виртуално от всяка една точка в България.
В Бургас състезанието се провежда в Природоматематическа гимназия "Академик Никола Обрешков". То е в стил "хакатон" в рамките на 48 часа. Тази година предизвикателствата за решаване ще бъдат в една от категориите роботика, космически технологии, пилотируеми космически кораби, глобални климатични промени и астероиди.
България ще се състезава на глобалните финали с 4-те най-добри разработки - най-добрите две решения от състезанието в София и най-добрите две решения от Бургас.
Организирането и провеждането на състезанието в Бургас е съвместно усилие на експерти, преподаватели и специалисти от Дирекция "Образование" на Община Бургас, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" и ПМГ "Академик Никола Обрешков", в партньорство със Сдружение "Форум Наука", както и ученици и студенти доброволци.