Велико Търново обмени идеи с италианските кандидати за Европейска столица на културата 2019
Велико Търново обмени идеи с италианските кандидати за Европейска столица на културата 2019 / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Представители на пет италиански града, кандидати за Европейска столица на културата 2019, обмениха идеи с творческата общност и екипа, подготвящ  кандидатурата на Велико Търново за  престижното звание. Срещите се проведоха в Археологическия музей на Празника на града -22 март. Гостите от Равена, Сиена, Лече, Матера и Перуджа представиха своите кандидатури, обмениха идеи и обсъждаха възможностите за съвместни проекти с представителите на обществения и неправителствен сектор от нашия град в областта на културата и изкуствата. Акцент в срещите бе прилагането на добри практики и модели за развитие на културния сектор на международно ниво,  приноса  към европейската култура, както и обхващането и активното включване на гражданите в различните инициативи и проекти.

„Благодарим за многото идеи, които успяхме да обменим, за възстановяването и събуждането на чувството за принадлежност, което да преобразим в нещо, което ще донесе икономически принос на нашите исторически градове. Срещите през тези дни ще успеят да реализират взаимни проекти и се надяваме, че това ще доведе до възможност за бъдещо развитие на градовете”, обобщи от името на италианските градове българката Мария Борисова, която заедно с Пиеркарло Петироси представяше екипа на Перуджа.

Незавсимо кой български и италиански град ще стане Европейска столица на културата през 2019 година създадените контакти между кандидатите трябва да се поддържат и развиват за да не се изгуби енергията, вложена до този момент, която е силен инструмент за местните общности, подчерта Ирис Манца  от Лече.

С италианските делегации се срещна и кметът на Велико Търново Даниел Панов и неговите заместници Снежана Данева– Иванова и Ганчо Карабаджаков. Даниел Панов благодари за посещението и подчерта значимостта на участието в конкурса за Европейска столица на културата за икономическото развитие и бъдещето на болярския град.На срещата Карло Инфантино - координатор международни отношения Европейска столица на културата Сиена 2019, покани кмета Даниел Панов и екипа по кандидатурата на Велико Търново да посетят италианския град на 10 и 11 май тази година.